Gümrük Müşavirliği Nedir? Nasıl Gümrük Müşaviri Olunur?

Gümrük Müşavirliği Nedir?

Gümrük Müşavirliği, eşyanın gümrükçe onaylanmış bir işlem ve kullanıma tabii tutulmasına ilişkin gümrük işlemlerini, dolaylı temsil yoluyla takip eden ve sonuçlandıran tüzel kişiliktir. Gümrük işlemlerinin en temel dayanağı 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’dur.

Gümrük Kanunu Madde 1’e göre; Bu Kanunun amacı, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesine giren ve çıkan eşyaya ve taşıt araçlarına uygulanacak gümrük kurallarını belirlemektir.

Gümrük Müşavirliği Firmaları Ne İş Yapar?

Uluslararası ticarete konu eşyaların bir ülkeden diğerine hızlı ve doğru bir şekilde ithal/ihraç edilmesinde ve/veya aktarılmasında önemli rol oynayan müşavirlik firmaları, devlet tarafından yetkilendirilen lisanslı gümrük müşavirlerinden oluşan taşımanın/lojistiğin ve dış ticaretin çok önemli bir parçasını oluşturan kuruluşlardır. Bu kuruluşların en önemli görevi gümrük işlemlerini yürütme sorumluluğunu üstlendikleri müşterilerini gümrük idarelerinde ve bağlantılı kurum ve kuruluşlarda en iyi şekilde temsil etmektir.

Malların ithalat, ihracat, transit ve diğer gümrük işlemlerinin hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli olan belgelerin hazırlanması, bunların gümrük idarelerine ve bağlantılı kurum ve kuruluşlara sunulması, eşyanın verilen bilgiler ve muayene esnasında edinilen bilgiler ışığında tarifelendirilmesi, gerekliliklerinin belirlenmesi, değerlendirilmesi gümrük iş ve işlemlerinin takip edilmesi, vergilerinin ödemesi, gümrük işlemlerinin tamamlanması, eşyaların gümrükten teslim alınması bu kuruluşların görevleri arasındadır.

Özet olarak, Müşavirlik firmaları, dış ticaret firmalarını gümrük idarelerinde ve bağlantılı kurum ve kuruluşlarda en iyi şekilde temsil eden, en büyük destekçileri ve çözüm ortaklarıdır.

Bütün kişiler, gümrük mevzuatı ile öngörülen tasarrufları ve işlemleri gerçekleştirmek üzere gümrük idarelerindeki işleri için bir temsilci tayin edebilirler.

Gümrük İşlemlerinde Doğrudan ve Dolaylı Temsil

4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun 5. Maddesine göre,

Bütün kişiler, gümrük mevzuatı ile öngörülen tasarrufları ve işlemleri gerçekleştirmek üzere gümrük idarelerindeki işleri için bir temsilci tayin edebilirler.

Transit taşımacılık yapan veya arızi olarak beyanda bulunan kişiler hariç olmak üzere, temsilci Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik bulunan kişilerdir.

Temsil, doğrudan veya dolaylı olabilir. Temsilci, doğrudan temsil durumunda başkasının adına ve hesabına hareket eder. Dolaylı temsil durumunda ise kendi adına, ancak başkasının hesabına hareket eder. Temsilci, temsil edilen kişi namına hareket ettiğini beyan etmek, temsilin doğrudan veya dolaylı olduğunu belirtmek ve sahip olduğu temsil yetki belgesini gümrük idarelerine ibraz etmek zorundadır. Gümrük Müşavirliği firmaları aracılığıyla alınan hizmet dolaylı temsilcilik olarak adlandırılmaktadır.

Bir başka kişi adına veya hesabına hareket ettiğini beyan etmeyen ya da bir temsil yetkisine sahip olmadığı halde, başka bir kişi adına ya da hesabına hareket ettiğini beyan eden kişi, kendi adına ve kendi hesabına hareket ediyor sayılır.

İthalat ve İhracat işlemlerinde Neden Bir Gümrük Müşavirliği Firması ile Çalışılmalıdır?

İthalat ve ihracat işlemlerinizde, gümrük kanununa uygun tüm bilgi ve belgelerin resmî kurumlara doğru ve eksiksiz bir şekilde sunulması şartı Gümrük Kanunu’nun 6. Maddesinde belirtilmiştir.

Bu maddeye göre Gümrük idarelerinin gümrük mevzuatının uygulanmasına ilişkin bir karar vermesini talep eden her kişi, kararın verilebilmesi için gerekli bütün bilgi ve belgeleri söz konusu idarelere ibraz etmek zorundadır.

Bu işlemler sırasında meydana gelebilecek herhangi bir eksik belge, hatalı işlem ya da eksik bilgilerden doğabilecek cezai yaptırımlardan kaçınmak için süreç uzman Gümrük Müşavirleri ve doğru müşteri temsilcileriyle yürütülmelidir.

Nasıl Gümrük Müşaviri Olunur?

2 yıl süre ile gümrük müşavir yardımcılığı yaparak, gümrük mevzuatı ve gümrüğe ilişkin iktisadi, ticari ve mali konuları kapsayan sınavda başarılı olan kişiler, gümrük müşaviri olmaya hak kazanır.

Gümrük idaresinde on yıl çalışmış olup, bunun üç yılını şube müdürü, gümrük müdürü, gümrük muhafaza müdürü, gümrük başmüdür yardımcısı ve gümrük muhafaza başmüdür yardımcısı görevlerinden geçirenlerden, görevlerinden, istifa eden veya emekliye ayrılanlar aşağıdaki koşulları taşımaları halinde, staj koşuluna tabi tutulmaksızın müşavirlik (A Karne) sınavına girebilirler. Bu kişilere, talep halinde sınav ve staj koşulu aranmaksızın Gümrük Müşavir Yardımcısı İzin Belgesi verilir.

Gümrük müşaviri olabilecek kişilerin aşağıda belirtilen koşullara sahip olmaları gerekir:

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak,

c) Kamu haklarından mahrum bulunmamak,

d) Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa uğramış olsalar dahi, ağır hapis veya beş yıldan fazla hapis ya da kaçakçılık, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, dolanlı iflas, yalan yere şahadet, suç tasnifi, iftira gibi yüz kızartıcı suçlar ile resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, Devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçları ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamı suçlar ile örgütlü suçlardan hüküm giymemiş olmak,

e) Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak,

f) i) Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi, siyasal bilgiler ve endüstri mühendisliği dallarında eğitim veren fakülte ve yüksek okullardan veya denkliği Yüksek Öğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yüksek öğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak,

ii) Diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olduktan sonra alt bendinde belirtilen bilim dallarından lisans üstü seviyede diploma almış olmak ya da ön lisans eğitimi veren gümrük, dış ticaret ve Avrupa Birliği konularında uzmanlık programı olan meslek yüksek okullarından mezun olmak,

g) Staj amacıyla bir gümrük müşavirinin yanında bir yıl çalışmış olmak,

h) Yapılan gümrük mevzuatı ve gümrüğe ilişkin iktisadi, ticari ve mali konuları kapsayan sınavda başarılı olmak,


Gümrük İşlemlerinizin kolaylaştırılması kapsamında, firmanız adına siz de Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası ve Onaylanmış Kişi Statü Belgesi alımı yapabilirsiniz.


gumrukmusavirligi's Ownd

0コメント

  • 1000 / 1000